Taarten en feestjes - Reisverslag uit Umeå, Zweden van Joey Oostenbrink - WaarBenJij.nu Taarten en feestjes - Reisverslag uit Umeå, Zweden van Joey Oostenbrink - WaarBenJij.nu

Taarten en feestjes

Door: Joey Oostenbrink

Blijf op de hoogte en volg Joey

28 September 2014 | Zweden, Umeå

De tentamens komen eraan. Dat is echter geen reden voor paniek. Integendeel, deze week had ik minstens zoveel feestjes als de weken hiervoor. Aan het eind van de week was er zelfs een feest in mijn eigen gang! Daarvoor moest ik natuurlijk wel inkopen doen en dat gaat in Zweden toch net weer anders dan in Nederland.

Boodschappen doen is hier in het algemeen een dure aangelegenheid. Producten als brood, kaas en vlees kunnen hier wel twee keer zo duur zijn als in Nederland. Sommige producten zijn slechts in (te) grote verpakkingen verkrijgbaar. Ik had bijvoorbeeld meel nodig om een taart te bakken, dus kwam ik thuis met een zak van 2 kg. Flessen cola bij de Lidl? 2 liter, ongeacht of je het huismerk of Coca-Cola wilt hebben. Soms is dat wel lastig als je alleen woont. Het brood hier is trouwens ook een geval apart. Het smaakt niet zo vers als in Nederland en veel soorten hebben een zoete bijsmaak, waar je natuurlijk achterkomt nadat je het gekocht hebt... Behalve deze inkopen heb ik de afgelopen dagen natuurlijk meer gedaan.

MAANDAG
Het weekend is voorbij en dat merk je. Van 9 tot 4 op de universiteit, snel wat koken en om half 6 naar Zweeds betekent dat je 's avonds mentaal uitgeput bent en vroeg het bed in duikt.

DINSDAG
Hetzelfde verhaal als gisteren, maar dan zonder Zweedse les. Hoewel ik de intentie had op tijd naar bed te gaan, ben ik in de eetkamer blijven zitten met mijn buren tot middernacht. Gelukkig had ik de volgende ochtend geen les.

WOENSDAG
Wat doe je als je geen college hebt en dus zeeën van tijd op de woensdagochtend? Boodschappen doen natuurlijk. Zoals elke dinsdag- of woensdagochtend loop ik met mijn Lidl tas onder mijn arm richting mijn favoriete supermarkt, in de hoop dat de schnitzels weer in de aanbieding zijn. Daarna had ik nog een paar uur over en besloot ik 10 kilometer te fietsen naar de Media Markt, omdat ze daar een router hebben die 10 euro goedkoper is dan bij de concurrent, die zich op 10 minuten fietsafstand bevindt. Uiteindelijk is het gelukt en nu heb ik eindelijk fatsoenlijk internet op al mijn apparaten in en rondom mijn kamer. 's Middags was ik uiteraard weer op de campus te vinden, want er moest een rapport worden gepresenteerd. Daarna had ik slechts een uur voor het eten, dus had ik eerder vandaag pasta gemaakt en in een broodtrommel meegenomen. De universiteit heeft namelijk ruimtes met magnetrons zodat studenten en personeel hun maaltijden kunnen opwarmen. Hierna 'moest' ik weer naar Zweeds en daarna gingen we met de buddy group lasergamen in het centrum. Ik heb mijn best gedaan, maar kwam niet verder dan de laatste plaats, mede doordat een van mijn teamgenoten meer op mij schoot dan op zijn tegenstanders. Hierna heb ik ook nog ontdekt dat snooker tien keer zo moeilijk is als pool en dat het niet echt iets voor mij is.

DONDERDAG
Stress, geheime Whatsappgroepen en een bezoek aan een bakkerij. Dat betekent natuurlijk dat iemand van onze groep jarig is. Aangezien ik de enige was die 's ochtends tijd had, had ik de twijfelachtige eer om naar het centrum te fietsen en het assortiment van de plaatselijke bakkerij te beoordelen. Taarten waren slechts beschikbaar in twee formaten: doorsnede van 20 en 30 centimeter, met dito prijzen. Gebak is DUUR. Omdat ik niks met chocolade mocht kiezen, viel de helft af. Uiteindelijk ben ik gegaan voor de slagroomtaart met vanille en frambozen en die is positief ontvangen bij iedereen. 's Avonds zijn we uit eten gegaan bij een Italiaans restaurant genaamd Vezzo. Voor Zweedse begrippen zijn de prijzen redelijk laag en het eten was goed. Je kunt er voornamelijk pizza en pasta krijgen en er is een vrij uniek betaalsysteem: iedere klant krijg bij binnenkomst een pasje en deze wordt gescand bij elke bestelling die je doet. Wanneer je weggaat, scant de medewerker je pasje en weet je direct wat je moet betalen. We hebben het personeel zo ver gekregen dat ze de taart als dessert hadden opgediend voor Jimmy, zelfs met twee kaarsjes erop. De taart zag er niet meer perfect uit, maar dat leek niemand te interesseren. Ik heb de hele dag gewaakt over de taart. Toen we naar het restaurant wilden fietsen, zei Maria dat ze een mandje op haar fiets had en dat zij de taart wel mee kon nemen. Nog geen vijf seconden later was de taart gekanteld in het mandje en kreeg ik het verzoek om 'alsjeblieft' de taart vast te houden onderweg. Na het diner hebben we thuis nog zitten kaarten tot 1 uur.

VRIJDAG
De ochtend begon rustig. Een wasje draaien, leren voor het tentamen van maandag, niet veel te doen. 's Avonds gingen we voor de eerste (!) keer uit deze week. Na drie kwartier in de rij te hebben gestaan is de avond alsnog verpest doordat van twee meisjes de telefoons zijn gestolen. Inmiddels is het een en ander geblokkeerd en hebben beiden een oude telefoon met een Zweeds nummer.

ZATERDAG
's Ochtends om 11 uur ben ik begonnen met het helse karwei dat ook wel 'rijstevlaai bakken' wordt genoemd. Rijst koken in melk, deeg laten rijzen, de taart in de oven doen, de taart laten afkoelen... Stuk voor stuk taken die veel tijd in 'beslag' nemen. Tussendoor heb ik nog wat inkopen gedaan voor het feest van vanavond. Rond zes uur was mijn taart eindelijk voldoende afgekoeld en kon ik hem bedekken met slagroom en chocoladesnippers. De taart ging mee naar het internationale diner met de buddy group, waar iedereen een gerecht presenteerde uit zijn of haar eigen land. Mijn rijstevlaai viel in de smaak, dus misschien was het die vier uur wel waard. Ik heb allerlei dingen gegeten, waaronder een pastasalade, quiche lorraine, kip in mosterdsaus en aardappelgratin. Ik heb echter de fout gemaakt om net als de rest een bord vol te scheppen met de desserts, die elk zeer calorierijk waren. Nadat mijn maag even was bijgekomen van alle toetjes zijn we met een groepje naar mijn huis gegaan, waar het feest is. Toen ik rond half 10 thuis kwam, waren er circa 20 mensen. Binnen twee uur was dit aantal opgelopen naar 60 of 70. Aangezien we één kamer, één keuken en een gang hadden voor alle bezoekers was het nogal druk. Op een gegeven moment zaten er tien mensen in mijn kamer, waar veel meer ruimte was. Rond half 3 gingen de meesten naar huis en ging ik slapen.

ZONDAG
Op zaterdag lijkt zo'n gangfeestje heel mooi. Op zondag denk je daar al snel anders over. Aangezien ik iedereen in mijn kamer heb ontvangen, kan ik mooi de vloer schrobben om alle schoenafdrukken te laten verdwijnen. Er ligt overal chips en mijn kamer bevat voor enkele euro's aan statiegeld. Inmiddels heb ik opgeruimd en moet ik alleen de vloeren nog doen. Vanavond gaan we Chinees eten. Mijn buurman heeft enkele vrienden ingeschakeld die beter kunnen koken om toch nog een redelijke maaltijd te kunnen serveren. Aangezien dit diner om 8 uur is, denk ik dat ik daarna ga slapen. Morgenochtend om 9 uur begint mijn eerste tentamen. Als ik me maar niet verslaap...

Joey